Το λάχανο μειώνει το λίπος στο συκώτι

Μια φυσική ένωση που βρίσκεται στα σταυρανθή λαχανικά όπως το κόκκινο λάχανο, το πράσινο λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου (NAFLD).

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hepatology, υποδηλώνει ότι αυτή η φυσική ένωση που ονομάζεται ινδόλη (ινδόλη-3-καρβινόλη) μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες ή προληπτικά μέτρα για λιπώδη ηπατική νόσο.

«Με βάση αυτή την έρευνα, πιστεύουμε ότι τα υγιεινά τρόφιμα με υψηλή ικανότητα παραγωγής ινδόλης είναι απαραίτητα για την πρόληψη της NAFLD και είναι ευεργετικά για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με αυτήν», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Chaodong Wu, συνεργάτης της Texas A&M AgriLife Research στις ΗΠΑ.

“Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα όπου η αλλαγή της διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών και να βελτιώσει την ευημερία του ατόμου”, δήλωσε ο Wu.

Η NAFLD εμφανίζεται όταν το ήπαρ «μαρμαρώνεται» με λίπος, μερικές φορές λόγω ανθυγιεινής διατροφής.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή ηπατική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της κίρρωσης ή του καρκίνου του ήπατος.

Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες συμβάλλουν στη NAFLD.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε την επίδραση των συγκεντρώσεων ινδόλης σε ανθρώπους, ζωικά μοντέλα και μεμονωμένα κύτταρα για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της επίδρασης της ινδόλης στη φλεγμονή του ήπατος και τα πιθανά οφέλη της σε άτομα με NAFLD.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν τις επιδράσεις της ινδόλης σε 137 ανθρώπους με λιπώδες ήπαρ.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ινδόλης στο αίμα τους.

Για να προσδιοριστεί περαιτέρω ο αντίκτυπος της ινδόλης, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ζωικά μοντέλα που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ως δίαιτα ελέγχου και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να προσομοιώσουν τις επιδράσεις της NAFLD.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε επίσης πώς η ινδόλη επηρέασε μεμονωμένα κύτταρα.

Εκτός από τη μείωση της ποσότητας λίπους στα ηπατικά κύτταρα, η ινδόλη δρα επίσης στα κύτταρα του εντέρου, τα οποία στέλνουν μοριακά σήματα που μειώνουν τη φλεγμονή, δήλωσε ο Shannon Glaser, καθηγητής του Texas A&M Health Science Center.

Πηγή πρωτότυπης δημοσίευσης της έρευνας: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(22)01085-X/fulltext

Μοιραστείτε το

Picture of Ομάδα σύνταξης

Ομάδα σύνταξης

Οι πιο επίκαιρες και επιστημονικές πληροφορίες για καλή διατροφή και υγεία.

Η γνώμη σας