Κι όμως…οι εξελίξεις πάνω στα γλυκαντικά που τρώμε είναι κυριολεκτικά σοκαριστικές.
Θα ξεκινήσουμε με τα ζώα και στη συνέχεια θα δουμε τι γίνεται σε εμάς τους ανθρώπους. Έχουμε τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες μελέτες σε ζώα στις οποίες φαίνεται ότι όλα τα γλυκαντικά επηρεάζουν τον οργανισμό τους αρνητικά και αρκετά από αυτά συνδέθηκαν με σοβαρά προβλήματα ακόμη και καρκίνο, κατι που οι πρώτες μελέτες δεν διέκριναν στους ανθρώπους. Κρίθηκαν λοιπόν ασφαλή για όλους μας…
Ας πούμε αρχικά για το χειρότερο όλων, την ζαχαρίνη. Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Εραν Ελιναβ, επιστήμονας πάνω στο ανοσοποιητικό μας και με πολυετείς έρευνες στο μικροβίωμα , σε πείραμα που έγινε σε ποντίκια, η ζαχαρίνη όχι απλά επηρέασε το μικροβίωμα τους αλλά στην πλειοψηφία τους δημιούργησε οικογένειες μικροβίων στον οργανισμό τους που δεν είχαν πριν και τα μικρόβια αυτά με τη σειρά τους προκάλεσαν διαβήτη τύπου 2. Σε συνέχεια του πειράματος, ο καθηγητής εμφύτευσε τα μικρόβια αυτά σε υγιή ποντίκια που δεν είχαν φάει ποτέ ζαχαρίνη και το αποτέλεσμα άφησε τον ίδιο και την ομάδα του άφωνο. Τα υγιή ποντίκια παρουσίασαν διαβήτη 2 μέσα σε σύντομο διάστημα, χωρίς να έχουν φάει ζαχαρίνη αλλά έχοντας πλέον τα μικρόβια που δημιούργησε η ζαχαρίνη στα άλλα ποντίκια.
Η ομάδα του καθηγητή τα τελευταία χρόνια δοκίμασε δεκάδες γλυκαντικά σε ποντίκια και όπως δηλώνει ο ίδιος δε βρέθηκε κανένα απολύτως που να μην προκαλεί έστω σε ορισμένα ποντίκια αλοιώσεις στο μικροβίωμα τους και προβλήματα.
Τι συμβαίνει στους ανθρώπους
Στη συνέχεια ο καθηγητής προχώρησε σε μελέτη σε ανθρώπους , ισως από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες που έγιναν ποτέ καθώς υπήρξε ομάδα που κατανάλωνε γλυκαντικά και ομάδα που δεν τα ακουμπουσε.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τους ανθρώπους; Τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά καθώς η δράση του κάθε γλυκαντικού ήταν εντελώς διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για παράδειγμα η στέβια σε άλλους ανθρώπους όχι μόνο ανεβάζει τη γλυκόζη τους αλλά την ανεβάζει έντονα ενώ σε άλλους δεν προκαλεί απολύτως τίποτα. Η ζαχαρίνη σε κάποιους ανθρώπους επηρεάζει τόσο πολύ τη γλυκόζη τους και το μικροβίωμα τους, που ανιχνεύονται ανωμαλίες στο σάκχαρο τους ακόμα και 7 μερες μετά την κατανάλωση της. Γενικότερα δε βρέθηκε κανένα γλυκαντικό από όσα χρησιμοποιούνται σήμερα και είναι δεκάδες, που να μη προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους προβλήματα ενώ σε άλλους τίποτα ή σχεδόν τίποτα.
Στις δηλώσεις του στο δίκτυο ΖΟΕ ο καθηγητής κάλεσε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα γλυκαντικά καθώς αυτό που προκύπτει ουσιαστικά είναι ότι κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά αν είναι κάποιο ασφαλές ή όχι, ακόμη και η στέβια.
Δείτε το αναλυτικό video από το nutriporter



