Δεν είναι λίγοι αυτοί που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η διαλειμματική νηστεία θα καταστρέψει τους μύες τους και για το λόγο αυτό δεν πρέπει να την κάνουν. Άλλωστε είναι τέτοια η επιτυχία της διαλειμματικής σε αρκετές περιπτώσεις που άτομα με μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη 2 και άλλα νοσήματα, φτάνουν σε σημείο να διακόψουν θεραπείες και αυτό φυσικά δεν συμφέρει αρκετούς βιομηχανικούς κλάδους και επιστημονικούς κύκλους.
Η φήμη αυτή για τη διαλειμματική άρχισε με μια μελέτη όπου συγκρίθηκαν άτομα που έκαναν fasting με άτομα που έκαναν τα συχνά γεύματα και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν διαλειμματική έχασαν όχι μόνο λίπος αλλά και μύες σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άλλους. Αυτό πέρασε σε τίτλους και δημοσιεύσεις μόνο που τους ξέφυγε μια μικρή λεπτομέρεια… Η ομάδα που έκανε διαλειμματική έτρωγε εξαιρετικά λιγότερη πρωτεΐνη….
Η αλήθεια για τους μύες
Όταν το σώμα μας είναι σε κέτωση, οι μύες μας προφυλάσσονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό σύμφωνα με μελέτες. Είναι αυτονόητο ότι σε παρατεταμένη αφαγία στο τέλος θα χάσουμε και μύες, όταν όμως είμαστε κέτωση και κάνουμε ελεγχόμενη διαλειμματική, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος ακόμα και με αφαγία 42 ωρών, αρκεί να φάμε αμέσως μετά πρωτεΐνη!
Σε άλλη μελέτη που έχει γίνει, φάνηκε ξεκάθαρα ότι μετά από ώρες αφαγίας ο οργανισμός μας αναδομείται με μεγαλύτερη ταχύτητα! Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μετά την αφαγία μπορούμε να σχηματίσουμε μύες ευκολότερα.
Οι ειδικοί του fasting διεθνώς για αυτό το λόγο προτείνουν να ξεκινάμε πάντα μετά από αφαγία με πρωτεΐνη και λίγο καλό λίπος ώστε πρώτον να μην αυξήσουμε πολύ τη γλυκόζη μας με υδατάνθρακα και δεύτερον να αναπληρώσουμε μυες που τυχόν χάσαμε ή και να τους αυξήσουμε!
Εξαιρετική σημασία έχει η συμβουλή τους επίσης στο να κινηθούμε σε ώρες αφαγίας. Μελέτες δείχνουν ότι η ακινησία σκοτώνει του μύες είτε έχουμε φάει είτε όχι!
Αντιθέτως σε ώρες αφαγίας σε άλλη μελέτη φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες με ήπια άσκηση αντιστάσεων, ενώ δεν είχαν φάει , διατήρησαν μύες (πιθανώς λόγω κέτωσης). Κάτι ακόμη εντυπωσιακό που φαίνεται από άλλες μελέτες είναι ότι ακόμα κι αν χαθούν μύες και δε γίνει σωστή διαχείριση της πρωτεΐνης, αυξάνεται η σωματική δύναμη μας!
Πως θα διαχειριστούμε την πρωτεΐνη
Είναι ξεκάθαρη η συμβουλή των ειδικών πάνω στο θέμα διαλειμματικής για αυξημένη πρωτεΐνη στο 1γρ ανά κιλό ιδανικού σωματικού βάρους ή και περισσότερο. Μπορεί ο καθένας να υπολογίσει το ιδανικό σωματικό βάρος και τα γραμμάρια πρωτεΐνης που χρειάζεται με μια απλή αναζήτηση στη google.
Στη συνέχεια πρέπει να διαιρεθεί η πρωτεΐνη αυτή στα γεύματα που θα φάμε μέσα στις ώρες φαγητού μας. Με αυτό τον τρόπο θα κρατήσουμε και τη γλυκόζη μας χαμηλότερα και θα διαχειριστούμε καλύτερα την πρωτεΐνη που θα φάμε.
Παρακάτω στο video του nutriporter θα βρείτε και ιδέες για φαγητά με πρωτεΐνη καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγές μελετών
📍https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/
📍https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8718030/
📍https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27358494/
📍https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468742/
📍https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26094889/
📍https://www.nature.com/articles/ncomms3316



