Πρόσφατες έρευνες σχετικά με τα σπορέλαια έχουν αποκαλύψει δυνητικά ανησυχητικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης σπορελαίου και του κινδύνου καρκίνου. Τον Δεκέμβριο του 2024, δύο πρωτοποριακές μελέτες συνέβαλαν στη συνεχιζόμενη συζήτηση γύρω από τα διαιτητικά λίπη, υποδηλώνοντας ότι ορισμένα σπορέλαια μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου.
Μελέτη πρώτη: Διερεύνηση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων
Η πρώτη μελέτη επικεντρώθηκε στα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως σε σπορέλαια όπως ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο, κραμβέλαιο, σογιέλαιο. Αυτά τα έλαια είναι βασικά σε κάθε τι επεξεργασμένο τρόφιμο, λόγω της προσιτής τιμής και της ευελιξίας τους στο μαγείρεμα. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, πρόδρομο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Μελέτη δεύτερη: Σπορέλαια και πολλαπλασιασμός όγκων
Η δεύτερη μελέτη, έγινε σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη και ανακαλύφθηκε ότι η πρόσληψη ω6 στο πρότυπο της σύγχρονης διατροφής, εμπόδιζε τον οργανισμό τους να παλέψει με τα καρκινικά κύτταρα κάτι που σε συνέβαινε με όσους δεν κατανάλωναν τόσα Ω6.
Επιπτώσεις και συστάσεις
Ενώ αυτές οι μελέτες παρέχουν αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την υψηλή κατανάλωση σπορελαίων, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για ισορροπημένα διαιτητικά λίπη
Αυτά τα ευρήματα εντάσσονται σε ένα αυξανόμενο σώμα έρευνας που προτρέπει τους καταναλωτές να εξετάσουν προσεκτικά τις διατροφικές τους επιλογές, ειδικά όσον αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε σπορέλαια. Αυτά περιλαμβάνουν σχεδόν κάθε λιχουδιά που κυκλοφορεί σε σούπερ μάρκετ, από σοκολάτες και μπισκότα μέχρι γάλατα, φυτικά βούτυρα (ή και ζωικά που ενώ περιέχουν ζωικό λίπος, έχουν και φυτικό πολυακόρεστο, κάτι που αρκετοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν καθώς πρέπει να διαβάσουν στα ψιλά γράμματα για να το δουν).
Τα μεγάλα φάουλ
Οι μελέτες από τον Δεκέμβριο του 2024 σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ διατροφής και καρκίνου. Καθώς η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να διερευνά αυτές τις συνδέσεις, τα άτομα ενθαρρύνονται να παραμένουν ενημερωμένα και να κάνουν διατροφικές επιλογές που δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία. Ένα μεγάλο ακόμα φάουλ της σύγχρονης επιστήμης έρχεται στο φως καθώς τα έλαια αυτά πλασαρίστηκαν ως υγιεινά και έγινε τις τελευταίες δεκαετίες πλύση εγκεφάλου για το πόσο τα πολυακόρεστα λιπαρά προστατεύουν την υγεία μας και ρίχνουν τη χοληστερίνη κάτι που όχι μόνο δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους αλλά είναι και παγίδα καθώς η χοληστερίνη ανεβαίνει συχνά από τροφές που περιέχουν και αυτά τα έλαια ….
Σύνδεσμοι μελετών
Βίντεο από το nutriporter



