O καλύτερος τρόπος για να νιώθουμε ενεργεια το πρωί είναι να τρώμε τα σωστά τρόφιμα, οπότε στη συγκεκριμένη περίπτωση, ποιος δεν θέλει πραγματικά να αισθάνεται σουπερ, απλώς προσθέτοντας κάτι που είναι νόστιμο;
Αδικίες…
Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται το πιο αδικημένο superfood, τα αυγά. Τι λέει η πραγματική επιστήμη λοιπόν και όχι οι φήμες και οι ανυπόστατες απόψεις; Ένας από τους λόγους που τα αυγά εχουν κακοχαρακτηριστεί και εχουν συνδεθεί με χοληστερίνη και προβλήματα, είναι ότι χρησιμοποιούνται συχνά μέσα σε κακές τροφές, μέσα σε γλυκά γεμάτα ζάχαρη, γεμάτα κακά φλεγμονώδη λίπη.
Σε άλλες περιπτωσεις παλι χρησιμοποιούνται για ομελέτα, τηγανισμένη με φλεγμονώδεις μαργαρίνες με συνοδεία αλλαντικών. Αυτά τα αυγά λοιπόν δεν είναι τα αυγά που πρέπει να τρώμε.
Φυσικά για κάποιες ειδικές κατηγορίες ανθρώπων με συγκεκριμένα θέματα υγείας που ακολουθούν ειδική διατροφή βάσει ιατρικών οδηγιών δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι ειδικές ιατρικές οδηγίες.
Το άρθρο αυτό αφορά ουσιαστικά τους ανθρώπους που αποφεύγουν τα αυγά θεωρώντας ότι είναι κάτι κακό, τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν διαλειμματική , να χάσουν βάρος, να ρυθμίσουν το διαβήτη 2 να φύγουν από το μεταβολικό σύνδρομο.
Αυγά και εγκέφαλος
Τα αυγά επηρεάζουν θετικά μακροπρόθεσμα τον εγκέφαλο όσον αφορά την αποτροπή εκφυλιστικών καταστάσεων. Ας κοιτάξουμε την έρευνα που έχει να κάνει με τη χολίνη , τα αυγά είναι η πιο πλούσια πηγη χολινης . Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Sciences διαπίστωσε ότι η χολίνη μπορεί να αποτρέψει και να επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση, οπότε μακροπρόθεσμα αυτό είναι υπέροχο.
Τι γίνεται με το βραχυπρόθεσμο της υπόθεσης όμως; Μια ακόμα ενδιαφέρουσα μελέτη έριξε μια ματιά σε άτομα που κατανάλωναν και τους κρόκους αυγών, ασπράδια αυγών, ολόκληρα αυγά. Εκείνοι που έτρωγαν και τους κρόκους είχαν τις υψηλότερες βελτιώσεις στη μνήμη.
Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η χολίνη βελτιώνει την ταχύτητα επεξεργασίας στον εγκέφαλο μας, όπως η ταχύτητα επεξεργασίας στον υπολογιστή και αυτό συμβαίνει επειδή η χολίνη είναι ο πρόδρομος ενός νευροδιαβιβαστή που είναι ζωτικής σημασίας για τον εγκέφαλο μας.
Υπαρχουν και μελέτες που δείχνουν ότι η χολίνη και τα αυγά μπορούν να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έτσι ώστε τα άτομα που είχαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εάν το επίπεδο χολίνης τους αυξάνεται, μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυγά και όραση
Τα αυγά είναι πηγή λουτεΐνης, ενός αντιοξειδωτικού στην οικογένεια των καροτινοειδών που συνδέεται με τη βελτίωση της όρασης. Είναι επίσης πλούσια σε ζεαξανθίνη. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη ανήκουν στα καροτινοειδή και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον οργανισμό και αποτρέπουν τη φθορά των κυττάρων. Τα καροτινοειδή, όπως η λουτεΐνη, είναι υπεύθυνα για τα φωτεινά χρώματα που βλέπουμε στα τρόφιμά μας – από πορτοκαλί καρότα μέχρι πράσινο σπανάκι και κόκκινες ντομάτες μέχρι λαμπερούς κίτρινους κρόκους αυγών!
Και οι δυο αυτές ουσίες βοηθούν την όραση μας σύμφωνα με μελέτες.
Αυγά και διάθεση
Σήμερα γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει με το άγχος στην καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής. Τα αυγά έχουν ολοκληρωμένη πρωτεΐνη και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι πολύ σημαντική και οι αναλογίες τρυπτοφάνης στα αυγά είναι καταπληκτικές. Η τρυπτοφάνη μπορεί πραγματικά να μπει στον εγκέφαλο και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης, μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της κορτιζόλης.
Διατροφικός πλούτος
Τα αυγά είναι πλούσια σε πολλές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, D, E και Β12, και σε μέταλλα όπως ο σίδηρος, το σελήνιο, το φώσφορο και ο ψευδάργυρος.
Τα αυγά είναι επίσης πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ειδικά αν τα αυγά προέρχονται από κότες που τρέφονται με ειδική διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3.
Τα αυγά αυξάνουν την HDL (την «καλή») χοληστερόλη και τείνουν να αλλάζουν την LDL (την «κακή») χοληστερόλη σε άλλη μορφη που δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει πλέον πώς η κατανάλωση αυγών δεν εχει συσχέτιση με καρδιαγγειακό κίνδυνο, το αντιθετο μαλιστα.
Μια μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση 3 ολόκληρων αυγών την ημέρα μείωσε την αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξησε την καλή χοληστερίνη σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.
Δείτε το video του nutriporter για τα αυγά
Παρακάτω μερικές από τις μελέτες για τα αυγά
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8477346
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6574919
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16340654
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19369056
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18203890
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23021013
@nutriporter.gr Αθωώθηκε μετά από χρόνια…και το αξίζει! #diet #nutrition #fasting #dialeimmatiki_nistia
♬ original sound – Nutriporter



